måndag 27 februari 2012

bokskörd.

senaste månadens bokskörd.


läser mycket trädgårdslitteratur just nu, här är några intressanta böcker:


lena israelsson- handbok för köksträdgården

en drygt 500-sidors tegelsten som rymmer det mesta inom köksträdgårdsodling som är värt att veta. berättar om jordförbättring, kompostering, gröngödsling, växtföljd/planering, historia m.m samt har en uppslagsdel om diverse olika odlingsbara växter.


åke truedsson- odla dina egna grönsaker

en betydligt ”lättare” bok än israelssons, men också denna bok presenterar många vanliga och ovanliga grödor som man kan odla. informativ text varvat med snygga foton, liksom i boken ovan. blir nyfiken på många av de knölväxter som han nämner som koregi, knölkrasse och oka. någon som har odlat dessa? koregi har jag smakat för några år sedan, de är rätt små vita knölar, spiralt snäckformade med rätt mild oansenlig smak, en aning krispiga som vattenkastanj.


åsa wilke- villaträdgårdens historia

trädgårdens historia i sverige, från 1850 till idag. beskriver detaljerat om de olika slags stilar som har förekommit, samt vilket växtmaterial som användes. dåtida foton blandat med trädgårdsritningar och mer nutida färgbilder gör att man lätt får en förståelse över de olika trädgårdsstilarna.


westerlund/grip höök- gotländska trädgårdar

med en sommarstuga på gotland och med alla mina uppväxtsomrar spenderade där,

klappar mitt hjärta lite extra för den ön. i väntan på att åka dit är det trevligt att bläddra i en bok som tar med en på en resa runt i olika trädgårdar på gotland. olika trädgårdar som beskrivs med foto och text i boken är bland annat botaniska trädgården i visby, muramaris, körsbärsgården, lena nygårds trädgård m.fl.


elisabeth hoppe- örter

en bok som dels är en årskalender över vilka örter (vilda som odlade) som kan användas per månad, med recept och lite planteringsråd, dels är en mindre flora som beskriver de olika örterna som går att nyttja.


ulla hasselmark- fröbok

en fin och personlig bok som berättar om fröuppdragning av sommarblommor, grönsaker, perenner och krukväxter. vad som kan vara bra att tänka på, vilka tillbehör som behövs samt hur man samlar in frön efter det att växtsäsongen är över.


kerstin ljungqvist- nyttans växter

en gammal favoritbok som berättar om växter som människan har nyttjat/nyttjar på olika sätt. den har en uppslagsdel som beskriver 1250 växter, odlade som vildväxande. I bakre delen av boken finns sammanfattande listor över växters användningsområde, exempelvis vilka växter som kan användas som sallad, te, mot huvudvärk, ohyra m.m.


westerlind/bosta/netz/vikberg/rasmuson- grönt; välja hantera tillaga

detta är en tjock kokbok som beskriver alla ”grönsaker” jag någonsin har hört talas om samt inte hört talas om! växterna delas in i olika grupper såsom rotfrukter & potatis, lök, kålväxter, svamp, paprikasorter, gurksorter, baljväxter, alger, salladsväxter, örter-groddar-krasse, kronärtskocka & andra knoppar samt vildväxande. de olika grupperna beskrivs med tydliga färgfoton, lite om hur växterna odlas, vad de kan användas till, hur de ska förvaras samt recept hur de tillagas.

från den här boken lärde jag mig till exempel att man kan koka eller steka små ormbunksskott (när de ännu är ihoprullade) av strutbräken och majbräken.



några andra läsvärda böcker, för att få en förståelse för det där med jord och kompost är:


philippe plöninge- den goda jorden

gunnar eriksson- kompost för hushåll, trädgård och latrin



1 kommentar: