lördag 7 april 2012

färgen rosa+ätbart.

1.stensöta 2.blåsippa 3.tusensköna 4.kajplök 5.gräslök 6.pestskråp


färgen rosa på blommor är ingen favorit hos mig.

kanske för att den till mycket är så starkt sammanknippad med flickighet/gullighet. men visst kan den vara vacker i rätt sammanhang, speciellt när den inte helt dominerar utan vägs upp med mycket grönhet runtomkring. en rosa favoritblomma hos mig är pestskråp, som blommar på våren och sedan ersätts med stora, runda, gröna blad. den är mycket vacker att titta på nära, ser nästan onaturlig ut, som en skulptur i miniatyr, beströdd med pärlsockerlika formationer.

blåsippan blir jag glad över i vilka färger den än bär, nyss var jag på gotland där blåsippan breder ut sig i blålilarosa mattor överallt. mer vårblomma än så, finns inte i mitt tycke.


och nu har det blivit dags att skörda!

i naturen finns kajplök (på ex. gotland) av den kan man göra en mycket god soppa.

ca 3 dl hackad kajplök, 7 dl vatten+ 1 buljongtärning, 2 dl grädde (jag hade philadelpiaost i istället), peppar, salt och lite muskotnöt.

stek löken lite i smör eller olja, tillsätt sedan vatten och buljong, låt koka cirka 20 min. rör sedan i grädde eller philadelphiaost.

vild gräslök kan förstärka smaken till diverse mat, stensötans rot kan fungera som ett lakritssubstitut (först bitter smak, sedan söt och lakritsaktig).

kirskålen har också börjat dyka upp, den är som godast nu när den är ung och ljusgrön. tusenskönan går också att äta, både späda blad och blommor, som kan blandas i sallader.

observera att pestskråp och blåsippa inte bör ätas.


inomhus/i odlad form finns än så länge inte så mycket. vitlöksstänglar som växer och klipps av, ger en hygglig vitlökssmak till mat utan att man behöver skala vitlöksklyftor. och ett gäng ärtskott är på väg upp med, gott att sedan ha på mackan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar